Erfenismediation

ERFENISMEDIATiON

Na het overlijden van de laatst overgebleven ouder is er ruzie. De verwijten vliegen over en weer.
De ene zus heeft haar vader elke week geholpen met boodschappen, de andere zus was vooral afwezig. Verdriet, frustratie, onzekerheid en schuldgevoelens staan een goed gesprek in de weg. De verdeling van de erfenis dreigt uit handen aan advocaten te worden gegeven…

Het verdelen van een nalatenschap is niet alleen het fysiek scheiden van boedel en geld. Emotie speelt een belangrijke rol en staat goede communicatie in de weg. Gedurende het leven zijn complexe verhoudingen ontstaan. Oud zeer en loyaliteit bemoeilijken het bereiken van een oplossing. De balans van geven en ontvangen lijkt verstoord. Hierdoor zijn erfenissen vaak een bron van ruzie en onenigheid. De ouders hebben vaak vanuit goede bedoelingen de onderlinge problemen met de 'mantel der liefde' bedekt…  Na het overlijden staan de broers en zusters tegenover elkaar …


Een advocaat of notaris kan bij problemen de fysieke scheiding van de boedel regelen. Dit kan echter leiden tot een verslechtering van de onderlinge relatie. Het verdelen van de erfenis met behoud (of verbetering) van de onderlinge relatie, dat is het doel van erfenisbemiddeling.

Mediation kan bij de verdeling een belangrijke rol spelen. Eventueel in samenspraak of samenwerking met een advocaat of notaris.

Neem voor meer informatie over hulp bij een erfenis gerust contact op.

 

digifolder algemene informatie mediation in (familie)relaties.docx

 

Voordelen van erfenisbemiddeling

  • De onderlinge relaties worden niet nog meer beschadigd.
  • De onderlinge communicatie wordt verbeterd.
  • Er zijn veel meer creatieve oplossingen mogelijk dan in een juridische procedure.
  • Er wordt niet gestreden om de juridische standpunten, maar gesproken over de belangen van de deelnemers.
  • Niet de rechter maar de betrokkenen zelf bepalen.
  • De procedure is sneller en goedkoper.
  • Het bereiken van een gezamenlijke oplossing zorgt voor een betere acceptatie van de uitkomst en voor duurzame afspraken.

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin