“Kan ik de alimentatie nog wel betalen?” Economische crisis door Corona

Misschien werk je in de horeca-, retail- of reisbranche en weet je al dat je het niet redt, ondanks de overheidssteun. Als je ondernemer of zzp-er bent, is er een kans dat je nu je omzet ziet opdrogen. Daardoor kan je in de knoop komen met het betalen van partner- en kinderalimentatie. Maar je mag niet zomaar stoppen met het betalen van alimentatie. Ook mag je het bedrag niet zomaar zelf wijzigen.

Als je bent gescheiden is het alimentatiebedrag door de rechter vastgelegd of bekrachtigd in de echtscheidingsbeschikking. Als je de alimentatie wilt stopzetten of het bedrag wilt wijzigen, mag je dat niet zomaar eenzijdig doen. Je moet eerst in overleg met je ex-partner. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan je de rechtbank vragen om de alimentatie te wijzigen en mag je pas ná de beslissing van de rechter minder gaan betalen (soms met terugwerkende kracht). Probleem daarbij is dat deze procedure meestal zo’n zes maanden in beslag neemt. Bijkomend probleem is dat de rechtbanken op dit moment gesloten zijn. Alleen urgente zaken gaan door. En hoe urgent deze situatie voor jou ook voelt, alimentatieprocedures behoren niet tot die categorie.

Stop je toch uit jezelf met betalen of verlaag je het bedrag? Dan is dit niet zonder risico’s. Je ex-partner kan dan namelijk met de rechterlijke uitspraak in de hand een deurwaarder of het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsverplichtingen inschakelen, om je alsnog te bewegen te betalen. Doe je dat dan nog steeds niet? Dan kan je ex-partner beslag laten leggen op je huis, bankrekeningen of inkomen. Dan ben je dus nog veel verder van huis.

Ga in overleg

Gelet op het voorgaande adviseer ik je om, als je door de coronacrisis in financiële problemen komt, je ex-partner hier zo snel mogelijk van op de hoogte stellen en constructief in overleg te gaan over het (tijdelijk) aanpassen van de alimentatie. Je kunt dit bedrag dan later eventueel weer bijstellen

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.