Lezingen

Jubileumlezing: Beter zelf bemiddelen

Een vredige Kerstsfeer beleven en voortzetten in het nieuwe jaar? Elk huisje heeft wel z’n ‘kruisje’ en als mediator maak ik heel wat mee in mijn praktijk, die ik nu al weer 5 jaar voer vanuit Doorwerth.
Om dit jubileum te vieren verzorg ik een kosteloze lezing ‘Zelf beter bemiddelen’.

Een voorbeeld uit de praktijk: Er waren eens een vader en moeder en vier kinderen. Eén van de kinderen was huisvrouw en deed al jarenlang veel hand- en spandiensten voor de ouders. Toen beide ouders waren overleden hebben de kinderen jaren geprocedeerd over de verdeling. Uiteindelijk stemden ze in met mediation en de mediator vroeg aan elk kind: “Wat is er volgens jou nog niet gezegd, dat gezegd had moeten worden om tot een oplossing te komen?”

Toen had de dochter de moed om aan te geven dat al wat zij had gedaan in het ouderlijk huis niet door haar broers en zus was gezien! Omdat ze daarvoor steeds geen erkenning kreeg, lag ze steeds dwars! Haar zuster had juist moeite gehad met de aandacht die haar zus kreeg van haar ouders en had het gevoel dat zij meer van haar hielden. Toen ook daarvoor alsnog de erkenning kwam, kon worden teruggegrepen op een eerder voorgestelde oplossing en werd de zaak gesloten mét herstel van de familiebanden.

Conflicten ontstaan wanneer mensen van mening zijn dat de ander zich niet (meer) interesseert voor hun belang of dit belang ontkent. Hilde: “Iedereen houdt in relaties een soort balans bij: de ‘balans van geven en ontvangen’. Als in een relatie tussen mensen niet meer helder is wat over en weer gegeven is, probeert men de gevoelsmatig ‘oneffen rekening’ op een andere manier alsnog recht te trekken. Er is veel leed te voorkomen als mensen weer met elkaar kunnen praten over wat ze geïnvesteerd hebben in en verwacht hebben van de ander. Dat is gemakkelijker met een neutrale derde die dat gesprek begeleidt. Dat geeft een kans op beslissingen die ook op lange termijn houdbaar blijven. Veel mensen willen vaak snel de zaken regelen na een overlijden of een scheiding om rust te krijgen. De emoties kunnen immers overweldigend zijn. Soms nemen mensen dan overhaast beslissingen waar ze later misschien op terug willen komen. Met mediation wordt niet enkel een probleem opgelost of de zaken goed geregeld, maar vindt ook herstel van de relatie(s) plaats.

Tips voor ouders/erfenisverdelers:
– sluit niemand uit;
– vraag naar elkaars wensen en behoeften;
– geef erkenning;
– laat partners erbuiten

In verband met het 5-jarig jubileum geef ik de lezing ‘Zelf beter bemiddelen’, waarin je nog véél meer handvatten krijgt aangereikt om zelf in familiekwesties makkelijker te kunnen (be)middelen!

Deze lezing wordt gegeven op zaterdag 23 december en zaterdag 6 januari a.s. van 9.30-12.00 uur.

Aanmelden: info@hildekroonmediation.nl of 06-30.09.83.69

https://www.hildekroonmediation.nl/contact/

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.