Gezamenlijke woning onverdeeld

Stijgende woningprijzen en gezamenlijke woning in onverdeeldheid

 

Saskia en Matthijs (i.v.m. privacy zijn de namen veranderd) zijn al enige tijd uit elkaar, sinds 12 mei 2013 om precies te zijn. Zij bezitten nog steeds samen een woning. Saskia en Matthijs hebben destijds bij mij afgesproken dat Saskia voor een termijn van vijf jaar in de woning kon blijven wonen ‘als ware zij huurder’. Voor Saskia was het lastig om betaalbare nieuwe woonruimte te vinden. Bovendien was het destijds geen gunstige tijd om de woning te verkopen.

Inmiddels is dat wel anders. Matthijs wil dan ook graag van de woning af, ook om zelf weer een stap te kunnen zetten naar het aankopen van een huis met zijn nieuwe partner. Matthijs is hierover een beetje zenuwachtig. Ze hebben al langere tijd weinig tot geen contact en hij vindt het lastig om haar te confronteren hierover.

In het gezamenlijke gesprek dat we voeren bij mij aan tafel bespreek ik met beiden het juridische kader en hun wensen, behoeften en mogelijkheden. De wet bepaalt dat iedere eigenaar van een gemeenschappelijk goed – en dat is de woning –verdeling van dat gemeenschappelijke goed kan vorderen. Ik vertel ook dat een dergelijke verdeling kan worden afgedwongen bij de rechter, maar dat het verstandig is om eerst eens te kijken of Matthijs en Saskia samen afspraken kunnen maken over de verdeling.

Niet alleen de onderlinge verstandhouding – ze komen elkaar nog wel eens tegen bij gezamenlijke vrienden en wonen in dezelfde omgeving – maar ook de portemonnee is daarbij gebaat!

 

 

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.