Hoe praten jullie over financiën?

Bas en Simone hebben al jaren een relatie. Ze zijn gelukkig samen. Simone vraagt zich af ze onderhand niet iets zouden moeten regelen omtrent hun financiën. Ze vindt het een moeilijk onderwerp om over te praten. Zouden ze hier hetzelfde over denken? Zij zou graag de kosten van de huishouding meer naar evenredigheid van inkomen verdelen. Ze heeft een wat lager inkomen dan Bas en Bas geeft gemakkelijk wat meer geld uit aan luxe artikelen. Ze betaalt dan wel mee, maar ergens knaagt het een beetje.

Heb je een liefdesrelatie? Ben je gehuwd, samenwonend of heb je in een LAT-relatie? Werken jullie samen in een onderneming? Je weet dat je iets zou moeten regelen, maar vind je het lastig om erover te praten?

Voor veel mensen is praten over financiën – juist met hun partner – kwetsbaar. In dit gesprek kan heel wat naar boven komen, wat je misschien liever niet onder ogen ziet, met name omdat je bang bent voor de mogelijke consequenties daarvan. De grote vraag kan opkomen: passen we wel bij elkaar? Zou dit kunnen leiden tot een breuk? De verschillen in normen en waarden. Toch is het belangrijk en kan het juist een opleving in je relatie teweeg brengen, want niets is zo funest voor liefde als controle. En juist als de liefde over gaat, ontstaan de problemen!

Zet eerst je eigen ‘normen en waarden’ pakketje op een rij:

 

Ik zorg voor jou, jij zorgt voor mij
“Ik leef de zorggedachte. Als partners doen we alles samen in de relatie, en brengen dus ook alles in, zowel geld als zorg. Het is immers door onze gezamenlijke inspanningen dat alles draait. Wie precies wat doet, leg ik niet op een weegschaaltje.  De keuzes over werk/inkomen en zorgverdeling maken we samen op basis van hoe we er nu over denken, dus daar doe ik later dan ook niet moeilijk over, ook niet als we uit elkaar zouden gaan.”

Een huwelijk in gemeenschap van goederen is voor jullie precies passend! Let op: tegenwoordig moet je hiervoor huwelijkse voorwaarden maken bij de notaris!

 

We zijn zelfstandig en onafhankelijk samen
“Ik vind de zorggedachte een hele mooie gedachte. Als partners brengen we ieder veel in in de relatie, zowel geld als zorg. De keuzes over werk/inkomen en zorgverdeling maken we samen in goed overleg. We beslissen welke kosten gemeenschappelijk zijn en welke privé. Daardoor hebben we ieder de ruimte om eigen keuzes te maken, zonder verantwoording aan de ander te moeten afleggen.  Ik zou graag regelmatig evalueren over of dit nog is zoals we het willen, want ik weet dat dit soort zaken en de inzichten daarover kunnen veranderen.”

Een huwelijk op basis van de huidige wettelijke regels zal passen, als je het niet erg zou vinden om – als de relatie verbroken zou worden – mogelijk alimentatieverplichtingen/rechten te hebben. Wil je dat liever niet, kies dan voor een samenlevingsovereenkomst en testamenten.

 

Ik ben ik en jij bent jij en we zijn vrij
“De zorggedachte die in de wet is vastgelegd, vind ik beklemmend. Ik vind dat ieder in principe voor zichzelf kan en wil zorgen, uitzonderingen daargelaten. Daar verantwoordelijkheid voor nemen maakt dat je groeit als mens. We zijn immers allemaal uiteindelijk verantwoordelijk voor onszelf en onze keuzes en dragen daar de consequenties én de vruchten van. Wel kunnen we elkaar helpen door te zoeken naar mogelijkheden en inzichten in hoe dingen beter kunnen. En ik vind het fijn om te delen wat ik heb, als ik voel dat het geven en ontvangen in balans is. Omdat ieder vrij is alle beslissingen te nemen, zullen we nooit problemen hierover hebben.”

In dit geval hoef je niets te regelen. Wil je wel elkaars erfgenaam zijn bij overlijden, dan moet je nog wel een testament opmaken.

 

Als je duidelijk hebt hoe je er zelf in staat, kun je dit ook makkelijker bespreken met je partner. Mocht je er toch achter komen dat je heel verschillend bent hierin, bega dan niet de fout de ander te willen veranderen of te denken dat de ander nog wel verandert. Dat leidt alleen maar tot frustraties. Normen en waarden veranderen namelijk niet. Ze kunnen wel ondergesneeuwd raken – door verwachtingen van anderen, omgeving, opvoeding en angsten – waardoor je je er eerder niet echt bewust van was.  Als je je dan bewust wordt van wat je werkelijke normen en waarden zijn, en dit anders is dan je eerst dacht, kan je omgeving zich verraden voelen. Als je hier op een ‘verheffende’ manier mee omgaat en dan samen bewust een keuze maakt, kan dit je relatie alleen maar verrijken.

Meer weten over jouw specifieke situatie? Plan een analyse-gesprek!

Kosten van de huishouding
Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.