“Ik wil scheiden!”

Als we ons langere tijd niet gehoord, gezien en gewaardeerd voelen en onze wensen van en doelen met de relatie langere tijd niet haalbaar blijken, ontstaat verwijdering. We voelen ons niet meer zo geliefd en de liefdesgevoelens voor de ander nemen af. Dit voelen beide partners wel aan, maar de angst voor het verlies van de ander en de relatie, staat in de weg om te kijken naar wat er speelt. Daarnaast zijn we als mens natuurlijk vaak ook gewoon onhandig in het communiceren als het over gevoelens gaat. Juist in onze intieme relaties. Er staat veel op het spel.

 

Als de verwijdering aanhoudt, neemt uiteindelijk één van beide partners de beslissing om de scheiding ook echt in te zetten. Deze partner noemen we de ‘eerste beslisser’. Degene die zich moet conformeren aan de scheidingsbeslissing noemen we de ‘tweede beslisser’, omdat het toch een eigen beslissing is de ander los te laten. Beide partners ondergaan een rouwproces.

 

Het rouwproces

Elisabeth Kübler Ross heeft door haar werk met stervenden het rouwproces onderzocht en in kaart gebracht. Het verlies van een relatie en de verwerking daarvan is vergelijkbaar met het rouwproces bij verlies van een dierbare door overlijden. Het is het einde van de relatie (in de oude vorm) dat betreurd wordt.

 

Het rouwproces verloopt volgens Ross langs een vast patroon. Eerst komt de schok, daarna de ontkenning, de boosheid, pogingen om te onderhandelen, depressie en daarna aanvaarding. Dit proces kan best wel een lange tijd in beslag nemen.

Eerste beslisser dynamiek

Als eerste beslisser gaan we door het rouwproces voorafgaand aan het moment van de scheidingsboodschap.

Zolang de beslissing nog niet definitief genomen is, is het voor ons lastig om de gedachten en gevoelens hierover bespreekbaar te maken. Meestal bespreken we wel onze klachten en uiten we onze emoties. Dit doen we alleen niet duidelijk of de ander pakt de ernst ervan niet op.

 

Pas als de gevoelens min of meer verwerkt zijn en de beslissing al genomen, komt onze boodschap duidelijk over en dan is het feitelijk al te laat om nog iets te ‘veranderen’.

 

Tweede beslisser dynamiek

Als de tweede beslisser maken we de beslissing om ons te conformeren aan de scheiding.  Dit rouwproces begint pas op het moment van de ontvangst van de boodschap. Waar de eerste beslisser vaak maanden, zo niet jaren, de tijd neemt om het eigen rouwproces te doorlopen, dienen we als de tweede beslisser in relatief korte tijd al die stappen te zetten. Dat valt niet mee.

 

Het moeilijkst is dat het toekomstbeeld ineens heel anders eruit ziet. Iemand zonder vrolijk toekomstbeeld raakt depressief. Het is belangrijk voor ons gevoel van zingeving het gevoel te hebben dat de toekomst leuk en betekenisvol is.

Mediation

Mediation kan helpen bovenstaande op een goede manier bespreekbaar te maken. Soms lukt het dan alsnog de relatie te herstellen, omdat eindelijk weer naar elkaar geluisterd wordt. Het kan ook helpen de scheiding te aanvaarden en goede afspraken te maken.

Lees in het e-book dat je hieronder kunt downloaden, wat er zoal op je afkomt als je gaat scheiden en ontvang tips over hoe je de gesprekken kunt voeren waar je tegen aan loopt.

Download hier het e-book

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.