Relatiemediation

RELATIEMEDIATION

Een gezin met huis, banen en kinderen heeft veel moois, maar de drukte van alledag kan ook leiden tot het uit elkaar groeien van de gezinsleden, conflicten, onvervulde behoeften en verwachtingen. Veel voorkomende reacties en oplossingen (onderdrukken, doordrukken, weglopen, vechten) geven misschien tijdelijk verlichting, maar pakken de wortels van het probleem niet aan.

Oorzaak van conflicten is in wezen het niet gehoord, gezien en erkend worden van een deel van jezelf, terwijl het streven van de relatie is om bij elkaar helemaal jezelf te kunnen zijn.

Als het niet meer lukt om elkaar te zien en erkenning te geven omdat je zelf teveel gekwetst bent, kan het inschakelen van een neutrale derde die helpt bij de relatiebemiddeling zinvol zijn.

In de mediationgesprekken vertelt ieder om de beurt wat hem of haar dwars zit. De mediator zorgt dat dit (emotioneel) veilig voor ieder gebeurt. De mediator vraagt door bij onduidelijkheid en geeft waardevolle informatie over (groei)processen in relaties.

Door de gesprekken worden jullie verwachtingen, belangen en wensen duidelijker. Je trekt in de gesprekken je conclusies, beslist over de toekomst en maakt daarover afspraken.

 

 

Voordelen van mediation

  • De onderlinge relaties worden niet nog meer beschadigd.
  • De onderlinge communicatie wordt verbeterd.
  • Er zijn veel meer creatieve oplossingen mogelijk dan in een juridische procedure.
  • Er wordt niet gestreden om de juridische standpunten, maar gesproken over de belangen/verlangens van de deelnemers.
  • Niet de rechter maar de betrokkenen zelf bepalen.
  • De procedure is sneller en goedkoper.
  • Het bereiken van een gezamenlijke oplossing zorgt voor een betere acceptatie van de uitkomst en voor duurzame afspraken.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin