Schulden en huwelijkse voorwaarden

Schulden en huwelijkse voorwaarden

Michael dacht dat hij het goed geregeld had. Hij houdt zielsveel van Astrid, maar ze heeft een enorm gat in haar hand. Hij weet dit al sinds ze elkaar kennen en daarom zijn ze in overleg 23 jaar geleden onder huwelijkse voorwaarden getrouwd.

Eigenlijk ging het al jarenlang goed, maar onlangs stond ineens een deurwaarder bij hem op de stoep, die beslag heeft gelegd op de inboedel. Toen Michael de deurwaarder vertelde dat hij op huwelijkse voorwaarden met Astrid is getrouwd, trok de deurwaarder zich daar niets van aan. “Dan moet u dat maar aantonen”, zei hij, terwijl hij stug doorging met het opschrijven van de inboedel. Helaas kon Michael de akte niet zo snel vinden. Hij belt mij met spoed voor juridisch advies.

In het gesprek dat ik samen met Astrid en Michael bij hen thuis heb biecht ze op dat ze online aankopen heeft gedaan en de rekeningen niet heeft betaald. Ze schaamde zich voor haar terugval en durfde niks te zeggen. Er zijn inmiddels allerlei kosten bovenop het bedrag van de aankopen gekomen, zodat het nu om bijna € 2.000,- gaat. Michael en Astrid hebben dat geld niet. En nu? Michael is ten einde raad. Hij is bang dat zijn inboedel waaronder zijn prachtige muziekinstallatie en muziekcollectie zal worden verkocht.

Ik vraag de huwelijkse voorwaarden op bij het huwelijksgoederenregister. Michael en Astrid hebben in de huwelijkse voorwaarden een staat van aanbrengsten laten opnemen, waarin precies staat wie wat heeft aangebracht. Maar omdat Michael en Astrid al 23 jaar getrouwd zijn, is het grootste gedeelte van de inboedel inmiddels vervangen. Michael en Astrid hebben de meeste spullen van een gezamenlijke bankrekening betaald. Hierdoor kan niet worden aangetoond wat van wie is, ondanks dat Michael kostwinner is en feitelijk het grootste gedeelte van de spullen heeft betaald.

Ik schrijf de deurwaarder aan en leg de situatie in de brief uit en stuur de huwelijkse voorwaarden mee. Ik verzoek de deurwaarder om verdere maatregelen te staken en stel voor dat Astrid de schuld in termijnen aflost, omdat zij de schuld en de bijkomende kosten niet ineens kan betalen. De deurwaarder blijkt coulant en gaat akkoord met de voorgestelde betalingsregeling. Het beslag op de inboedel van Michael en Astrid wordt opgeheven.

Nu de brand is geblust bespreken we waarom Astrid terugviel in haar koopgedrag en komt naar boven dat ze zich de laatste tijd niet meer zo gezien voelde door Michael en zich nogal alleen voelde, zeker nu de kinderen de deur uit zijn uitgegaan.  Ze spreken af weer wat meer dingen samen te ondernemen. Aangezien ze het fijn vindt om anderen te helpen, brainstormen we over de mogelijkheden daartoe. Ze zou graag vrijwilligster willen worden bij een hulptelefoon voor ouderen. Ze besluit dit uit te gaan zoeken!

Heb je ook vragen over schulden en of huwelijksvoorwaarden, of andere juridische vragen, mail naar info@hildekroonmediation.nl of bel 06-30098369. Uiteraard kan je ook een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek.

Mr. Hilde Kroon is reeds jarenlang jurist en mediator in Arnhem en omgeving met veel ervaring in het notariaat.

Facebooktwitterlinkedin