relatieproblemen, scheiden of niet, stoppen of doorgaan

Stoppen of doorgaan?

"Aan een relatie moet je 'werken', het gaat niet vanzelf!"

"Tegenwoordig gaat men veel te snel uit elkaar!"

Dit zijn kreten die we vaak horen als het om scheidingen gaat. Niemand vindt een scheiding leuk. Mensen nemen niet zomaar de beslissing om uit elkaar te gaan. Het gaat gepaard met een rouwproces aan beiden zijden. Ongeacht of we lang of korter bij elkaar zijn geweest.  

Als iemand verliefd wordt op iemand anders is dat een aanleiding, maar nooit de oorzaak van de scheiding. Het betekent wel dat al langere tijd niet echt gepraat is over de relatie en de verlangens van beiden.

Zelfs als de gevoelens aan beide zijden uitgedoofd zijn, is het niet gemakkelijk om elkaar los te laten. Alleen verder gaan lijkt een diepe sprong in het duister. De veiligheid van de relatie – hoe onbevredigend ook – biedt meer zekerheid dan een toekomst alleen. Begrijpelijk dat het vaak zo is dat iemand pas besluit weg te gaan als een nieuwe liefdeskans voorbij komt. Dit wordt door degene die verlaten wordt – ook weer begrijpelijk – als verraad en zwak ervaren. Wie verraadt wie? Of verraden we vooral onszelf in dit soort situaties?

Het zijn pleisters op de wonden, maar toch helpt het in de aanvaarding om te zeggen: ‘We pasten niet goed bij elkaar. We leefden samen als broer en zus: wel liefde, geen passie. Het geeft beiden de ruimte om een beter passende partner te vinden.’ 

In mijn eigen zoektocht naar waarom relaties (niet) werken, heb ik drie (hoofd) redenen gevonden waarom het – ondanks alle goede bedoelingen en harde werken – toch niet gaat. Het gaat m.i. daarbij om één of een combinatie van volgende punten:

          botsende normen en waarden;

          verschil in aanpak van situaties door zoekers en vinders;

          langdurig negatief zelfbeeld.

 

Meer hierover straks in het boek “Scheiden is leiden”, gesprekken rond scheiding, dat op dit moment bij de uitgever ligt.

 

relatieproblemen, scheiden of niet, stoppen of doorgaan
Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.